21/05/2018/Med Petrović
  • By Prirodni Med Petrović

Med sadrži vitamine A, D, C, E, K, B – grupe, mineralne soli, mikroelemente… kalcijum, magnezijum, jod , natrijum, kaliju, fosfor, cink… Bakar, kobalt i gvožđe u medu pogoduju lečenju anemije a med sadrži još i amino kiseline, enzime i organske kiseline potrebne za izgradnju i funkcije organizma. Svakodnevna upotreba meda može pomoći čoveku da uspešnije održava dobro zdravlje, i produži svoj radni i stvaralački vek. Preporučuje se od 60 -100 grama za odrasle, a za decu do polovine ove količine na dnevnom nivou.

Naime, na tržištu se može naći više vrsta meda po povoljnim cenama, jer živimo u svetu brze zarade gde mnogi ne mare za kvalitet proizvoda koji prodaju, već im je bitno kako će što lakše doći do novca uz manje truda i ulaganja. Postoji nekoliko načina na koje možete da proverite kvalitet i sastav meda i da saznate da li je med koji ste kupili prirodan i da li ste izvojili novac za pravi, kvalitetan med ili za onaj koji sadrži aditive.

1.
Prirodni med se ne lepi

Uzmite malo meda i protrljajte ga između prstiju. Ukoliko je med pravi, koža će ga upiti, a ukoliko vam prsti ostanu lepljivi, to znači da je med veštački.

2.
Zagrejte malo meda na visokoj temperaturi

Uzmite nekoliko kašika meda i zagrejte ga na visokoj temperaturi u rerni. Pravi prirodni med se karamelizuje, a veštački postane penast i pun mehurića.

3.
Stavite malo meda na ubrus

Stavite nekoliko kapi meda na papirni ubrus, ukoliko on ostane tu i ne probije papir, to znači da je čist. Ukoliko med probije papir nakon par sekundi, to znači da u njemu ima vode i da nije čist.

4.
Pomešajte vodu s medom

Kada prirodni med pomešate sa vodom, on se zgrudva i pada na dno posude, a lažni počinje da se topi i meša sa vodom.

5.
Jedinstven osećaj u ustima

Ukoliko je med prirodan, on u ustima ostavlja osećaj bockanja i spaljenog jezika, dok lažni ne ostavlja takav osećaj.

6.
Namažite ga na hleb

Ukoliko namažete malo meda na hleb, prirodan med će imati takvo dejstvo da će hleb ispod njega postati tvrd, a veštački med će navlažiti hleb jer sadrži vodu.

7.
Med i žumance

Ukoliko izlupate žumance i stavite med u njega, prirodan med će izgledati kao da je kuvan i prepoznaćete ga odmah.

8.
Med se kristalizuje

Ukoliko je prirodan, med se nakon nekog vremena kristalizuje, dok veštački ostaje uvek isti i ne menja formu.

9.
Med i mravi

Pčele grade košnice na drveću i među stenama kako bi se zaštitile od mrava. Stavite malo meda kod mrava i videćete da neće dirati med ako u njemu nema veštačkog šećera.

10.
Plamen i prirodni med

Vrh šibice umočite u med i pokušajte zapaliti. Prirodni med neće smetati zapaljenju šibice. Lažni med ima vode pa se šibica zato neće moći zapaliti.

11.
Med se karamelizuje

Stavite u mikrotalasnu dve do tri kašičice meda. Zagrejte na visokoj temperaturi. Prirodni med će se brzo karamelizovat i neće postati penast. Lažni med će se teško karamelizovati i biće prepun mehurića

Prijavite se na novosti i akcije
Pratite nas
WhatsApp Poruči brzo i lako!